Viñales, Trindad, Varadero, Cienfuegos

 Alleen waren we na 4 dagen blij dat we Havana verlieten. Wat 'n stinkstad, is onze mening dan. Al die uitlaatgassen....Verder wel prima vermaakt daar in Havana. Er is genoeg te zien en te doen!

 

Viñales

 

Na 'n lange rit, waarbij de chauffeur zelf niet echt de weg leek te weten(hij moest constant vragen aan de locals), kwamen we na vele uren aan in Vinales. Daar wachten ons de verassing dat er helemaal geen zwembadje meer bij die casa van Tito zat. En daar hadden we ons wel op verheugd, na 't lezen van vele verhalen op internet en 't zien v/d foto's v/d casa. Vervolgens werden we uitgenodigd voor 'n welkomstdrankje: koffie of thee. Om meteen te horen dat er voor ons geen plek was!?

 

En we kregen er ook bij te horen dat jij (Arjo) daar van op de hoogte was!? Alleen wij dus niet!? Enig idee hoe dit nou zat Arjo? Maar of we aub in de casa naast hen wouden overnachten?? Alleen lag die niet meteen aan straat maar zo'n 50 meter er vanaf. Deze was te bereiken door 'n schuine heuvel op te lopen, waar ik niet zo blij mee was. Dit ivm knie, waar ik nog veel last van had aangezien ik nog steeds in de revalidatie-periode zit. Maar uiteindelijk hebben we maar toe gestemd, want we hadden weinig trek om einde middag nog op zoek te gaan naar 'n andere casa.

Uiteindelijk is die casa(volgens mij familie van Tito) wel bevallen, net als 't ontbijt. En ook de tocht door de tabaksplantage. Maar 3 nachtjes is meer als voldoende!

 

 

Playa Larga

 

Na een lange rit, met halverwege (in Havana) 'n auto en chauffeur wisseling, en in 't laatste gedeelte ook nog autopech van 'n half uur kwamen we uiteindelijk aan in onze nieuwe verblijfplaats. Echt een super casa, pal aan 't strand. Lijkt wel 'n eigen vakantie huisje met eigen privé strandje!   Stadje stelt niet veel voor, maar er zijn leuke dingen te ondernemen. Oa kan je vlak in de buurt perfect snorkelen, en is er veel mooie natuur te zien en natuurlijk die "krokodillen-farm". Ook hier moet je echt niet langer dan 3 nachten zijn!

 

Cienfuegos

 

Na 'n leuke rit in de taxi, met 'n Nederlands sprekende chauffeur kwamen bij de Casa in Cienfeugos. Ook deze was weer goed, net als 't ontbijt. De stad zelf is groot, maar niet super bijzonder is onze mening. Voor 'n (mid)dagje en/of avondje is 't leuk om 'n maal naar 't centrum te gaan.

 

Maar bij Cienfuegos hebben ook zelf weer excursies ondernomen. We zijn oa naar een meer gegaan, waar je met maximaal 6 boodjes opgaat opzoek naar groepen flamingo's. Dat is 'n aanrader, als je van mooie natuur houdt en dus "wilde vogels". Het meer is rustgevend, wat je 'n apart gevoel geeft en de groepen vogels is echt mooi om waar te nemen.

Daarna zijn we 's middags naar 'n strand geweest, 'n paar kilometer verder op. Niet verkeerd! Gelukkig hebben we de juiste beslissing genomen om ook hier voor 3 nachten te kiezen en voor Trinidad juist 4 nachten.

 

 

Trinidad

 

Dit was de topper van onze vakantie. Wat 'n leuke stad zeg! Stukken kleiner dan Cienfuegos, maar véél leuker! Hier wordt echt geleefd. Op elke hoek v/d straat valt er echt wat te beleven. Je ziet de mensen echt leven daar in de straten. Ze zitten voor huis op kleine zitjes, ze staan(te dansen) in groepjes met muziek erbij, sommigen zie je hard werken en schreeuwen, en zo kan je nog wel ff door gaan. En verder is 't centrum super gezellig, met veel leuke winkeltjes, restaurantjes en 'n paar barretjes. En 'n soort van de "Spaanse trappen" zoals in Rome. Vooral 's avonds zit die stamp vol met vooral toeristen die allemaal 'n drankje erbij hebben. Echt gezellig dat centrum, met veel goed restaurants!

 

Op de casa was ook niets op aan te merken. Helaas waren de "Nederlandse eigenaren" er niet, maar de jonge man die de leiding had was super vriendelijk en gaf veel nuttige informatie. Geen idee hoe je zijn naam precies schrijft, maar 't klonk als "Judér".

Samen met hem hebben we 'n dikke tour door de bergdorpjes net buiten Trinidad gemaakt, op paar en wagen. Wat 'n schitterde natuur krijg je te zien. Dit is echt 'n aanrader, en na verhouding kost 't niets ter vergelijking als je zo iets ergens zou boeken. Je bent echt uren onderweg, je krijgt van alles te horen tijdens de tocht en ziet zoveel moois. Het lijkt 'n beetje of je naast die dorpjes in de bergen ook 'n beetje door 'n soort van jungle rijdt. En halverwege maak je nog 'n stop waar hij mooi 'n pauze kon houden en wij, net als vele andere toeristen 'n wandeling op 'n bergpad langs 'n smal riviertje konden maken. Deze kwam uiteindelijk uit bij 'n kleine waterval, waar je ook nog 'n verfrissende duik kon nemen. Echt 'n super dag al met al. Een dag later heeft hij ons naar Ancon-beach gebracht, wat 'n erg mooi strand is en waar we lekker konden relaxen.

 

Op de laatste volledige dag hadden we 'n dag excursie geboekt, wat leidde tot 'n grote wandeling in de hoge bergen. We kwamen daar via 'n rit met 'n open-vrachtwagen wat best wel fris was. Hoe hoger we kwamen, hoe frisser 't werd natuurlijk. De wandeling duurde zo'n 4 uur in totaal, met tussendoor 'n stop van zo'n 3 kwartier bij 'n grote plas met was mini watervalletjes. Verder zie je weer veel mooie natuur, 'n paar wilde dieren en nog 'n grote waterval. Wat we begrepen de grootste waterval van die omgeving iig! Er zat 'n lunch bij in, die we eigenlijk tegen 'n uurtje of 1 zouden hebben maar 't werd uit eindelijk half 4.

 

Zelf vonden we deze excursie leuk, maar de tocht op paard en wagen (ook te doen alleen op paard) vonden we mooier. En die was ook nog eens stukken goedkoper. Want de excursie hebben we geboekt bij 'n bureau in 't centrum.

 

 

Varadero

Hier hebben we zelf 'n casa geregeld, en dit was gelijk de mooiste en beste casa van allemaal. Net of 't nieuwbouw in Nederland was. Super kamer, met koelkast, goede airco en 2 grote bedden. Bij de meeste andere casa's hadden vaak 'n klein bed voor 2 personen, ook wel "twijvelaartjes" genoemd. Zelf noem ik 't 'n bed voor anderhalf persoon.

 

Maar deze casa was echt super. Net als de mensen daar, en 't jonge personeel die ze in dienst hebben in de ochtend voor ontbijt. Ook dat is weer perfect geregeld en lekker.

Varadero zelf vonden wij niet bijzonder. Er valt weinig te beleven, is onze mening. Als we dit van te voren hadden geweten, waren we liever een dag langer in Trinidad gebleven en dus één minder in Varadero. Het strand was mooi, met dreigende luchten vooral boven zee. Maar ook 't weer in Varadero zelf was minder. Veel bewolking, bijna elke dag wat buitjes en de ene laatste dag uren lang zware regen achter elkaar.

 

 

Conclusie over onze vakantie in Cuba:

 

Al met al was alles prima geregeld door Arjo (en collega's) en zijn we blij dat we 't op deze manier hebben gedaan. Maw: de casa's van te voren alvast geboekt, maar nog niet betaald. Pas ter plekke moest je betalen en kon je nog kiezen of je wel of niet voor 't ontbijt ging. En bij 'n paar casa kon je ook kiezen of 's avonds bij hen voor 't eten ging.

 

We hebben dit 2 keer in Vinales gedaan om 't uit te proberen, want in Havana was dat bij de casa niet mogelijk. De keuze was best uitgebreid, maar veel was zo goed als smakeloos. Dit viel dus toch wat tegen. We hebben hier naar besloten om toch maar steeds opzoek te gaan naar 'n eettentje of restaurant. In Playa Larga was dat super gezellig, zo aan 't strand. En in Trinidag helemaal, in dat gezellige centrum. Alleen viel 't eten in 't algemeen in Cuba gewoon tegen. Maar hier waren we ook al zeker door vele mensen voor gewaarschuwd. Ze kennen daar weinig kruiden, zo lijkt 't. Zelf had ik de gave dat ik zeker bij 10 verschillende restaurants 'n gerecht had gekozen en vervolgens bij 't bestellen te horen kreeg: sorry, not now.. Maw: dit hebben we niet, kies maar wat anders uit..

 

Verder hadden we dus al voor de vakantie besloten om niet 'n auto te huren maar dus door de mensen v/d casa's 't vervoer naar de volgende casa te laten regelen. Dit was relatief betaalbaar en is ons goed bevallen.

 

Cuba was geweldig, met mooie natuur, leuke mensen, veel gezien door veel te hebben gedaan, prima casa's en helaas 't slechtste/minste eten van alle landen en plaatsen waar we overal zijn geweest.

 

 

Arjo en collega's, nogmaals bedankt!

Mike en Ingrid